Bahan-bahan :
- Ayam (dibasuh dan dilumur dgn kunyit)
- 1 labu bawang besar (diblend)
- 1 sudu cili boh
- 1 sudu susu pekat (ni yg istimewa dan rahsianya)
- Bunga lawang
- Kulit kayu manis
- Bunga cengkih
- Kicap manis (umi guna cap kipas udang)
- Sedikit air, garam
- Sedikit sos tiram
Cara masak plak :
Ayam tadi digoreng agak garing, kemudian diketepikan. Dalam kuali yg lain, tumis bawang besar bersama bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih sehingga naik bau...pastu masukkan cili boh dan tumis hingga garing...bila dah garing masukkan sedikit air, pastu masukkan sos tiram dan kicap manis tu....biarkan mendidih...kemudian barulah masukkan ayam yg digoreng terdahulu tadi...step last masukkan susu pekat manis dan garam...biarkan dia mendidih seketika then boleh la dihidang bersama nasi panas
Tujuan campurkan susu pekat dlm masakan ni ia akan memberi rasa lemak manis, that why kiddos suka ehehehe....so selamat mencuba ye kekawan semua
(^______^)
**untuk hiasan umi masukkan lada merah dgn hirisan bawang besar**
2 comments:
wahhh lain dr yg lain ni..
bleh la try bebila nnt
baru je lepas msak daging masak kicap heeh
blh try ni. mcm menarik je
Post a Comment