Thursday, March 29, 2012

Meh Salin Sape Yang Nak tu Wink Wink Wink


salam semua
ari ni umi update resepi utk buat homemade Tiramitsu tu
sangat senang utk sediakannya...tambah plak anak-anak suka mkn
oh ya...lupe nak mention...
resepi ni umi amik dr blog Ana
umi suka sgt tgk cara dia masak kek sbb senang nak buat and dia ada tunjuk step by step
so sape-sape nak belajar masak kek yg best and senang leh la gi ke blog dia

ok skrg jom tgk bahan yang kiter perlu tuk sediakan simple tiramitsu ni
(^__^)
1 biji sponge kek (time umi wat tu umi amik kek pandan)
250ml whipping cream
200ml cream cheese 
1/2 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila
1 cawan air panas (yang ni guna nye utk bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko

ok dah tgk kan bahan-bahan yg diperlukan...
sekarang tgk plak cemana cara nak buatnya

1. potong kek tadi kepada 3 bahagian
2. amik cream cheese tadi dan masukkan dlm bekas yang agak besar utk diputarkan 
bersama dengan whipping cream
(percaya tak umi just putarkan semua ni dlm blender (^_^)
3. campurkan sekali dengan gula dan esen vanila. putarkan semua bahan ni sampai sebati dan kembang
lepas tu ketepikan dulu
4. seterusnya bancuh serbuk nescafe td dengan air panas dan ketepikan
5. amik bekas (umi amik bekas kecik-kecik sbb senang nak mkn)susun kek sponge td dan lembabkan dengan air nescafe yg dibancuh td(jgn byk sgt nnti lembik plak)
6. kemudian masukkan 1/3 drpd bancuhan yang diputar td....sapu rata sehingga menutupi kek td(umi suka letak bnyk sbb lagi rasa berkrim kihkihkih)
7. seterusnya taburkan serbuk koko td sehingga menutupi krim tu td(pada umi tak nak letak byk sgt serbuk koko ni takut rase kelat terlebih huhhuhuhu) yang ni kena pakai penapis ye
8. pastu ulangi step 5 hingga 7 tadi (kiranya dpt la 3 lapisan kan)
bila dah selesai semuanya...masukkan dlm peti ais...sejukkan dia
ok dah siap,,,,agak-agak dah sejuk leh la kuarkan dan apa lagi makan la hehehehehe

ok tu la resepi tiramitsu ni yg simple mimple bg umi
sape yg buat jgn lupe kirim kat umi skit ek kuikuikuik (^__^)
orait...selamat mencuba

happy blogging


 

6 comments:

fieda said...

wah...umi siap kasi resepi..terima kamsih berkongsi..saya masukkan blog ni dalam lovely bloglist..sng nak terjah hari2...salam kenal...

Anum said...

syoknya

...sWeeT uMi... said...

fieda sharing is caring kan...heheh timakasih ye..nnti umi masukkan lam list umi gak...salam kenal gak ye (^__^)

...sWeeT uMi... said...

Anum syok je ke...jom la buat hehehe...senang je kan (",)

LYAfrina said...

hehe.. xdela ssh sgt kan..ada msa blh ngetest jugok

wanie said...

nyum nyum tiramisu..nak try la

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat