Tuesday, July 1, 2014

Colek Ayam Klate

Assalamualaikum..salam Ramadhan...tak sangka ari ni dah masuk hari ketiga kita umat Islam berpuasa..puasa kali ni windu kat kg membuak-buak...teringat segala makanan yg sedap..adehhh..tergugat keimanan jap...eh korang sebelum tu umi mintak maaf ye andai entry kali ni menggugat iman puasa korang, tak de niat nak buat camtu sekadar nak berkongsi resepi aje..

 

Sape orang klate mesti tau kan, kalau bulan puasa, pada sebelah malam banyak gerai-gerai yg jual colek ayam atau colek perut...mmg sinonim sgt dgn bulan puasa, abis je terawih ramai la yg kuar mencari colek ni...umi pun tak terkecuali..sbb tu la gigih mengoogle mencari resepi yg best..alhamdulillah jumpe, tapi lupe plak kat blog mana..pe pun kredit utk blog tu..mintak halal ye...

Bahannya...

  • Ayam separuh (dilumur dgn sedikit kunyit, letak black paper skit, digoreng garing, ikut suka korang)
  • 4 keping tauhu (lumur ngan serbuk kunyit dan digoreng garing gak)
  • Timun (dipotong ikut suka)

Untuk pencicahnya plak :

  • Cili boh
  • 4 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
  • Sedikit gula
  • Sedikit air
  • Sedikit cuka
  • Sedikit sos Thai

Cara buat plak :

Tumis cili boh bersama bawang putih...biarkan sampai cili masak (garing)..kemudian tambah air skit...dah mendidih tambahkan gula, sos Thai dan cuka...perasa kan biar seimbang dgn rasa yg korang nak...kalau umi rasa tu mesti ada masam ngan manis baru umpphhh....

Kesedapan colek ayam ni sebenarnya bergantung pada pencicah ni, kalau pencicah ni sedap maka sedap lah ia..so korang make sure buat betul2 sos ni

 

Lepas siap semuanya...campurkan sekali bahan tadi cam step pic bawah ni

 

Timun yg dihiris

 
Masukkan ayam goreng yg dicincang
 
Masukkan plak tauhu goreng yg dipotong dadu
 
Pastu gaulkan dgn pencicahnya...eh lupe plak, tambah keropok skit...
So ini la rupanya colek ayam tu

 

Mr papa ngan mirul puji sedap...tapi tak aci betul mirul ngan nawfal amik makan ayam je...yg lain kasi umi ngan mr papa telan uhukssss

Uols ni la rupe pencicah yg dah siap masak tu...

 

Ok la selamat mencuba ye kekawan semua...Salam Ramadhan (^___^)

 

6 comments:

Nad MamaZN said...

1st tau menu ni :)

Shima Zahar said...

slurrrpppp... terliurrrr dah nie.. hehehheh.. harus buat.. sebab tahun nie tak balik kelate raya.. nyummmmmm nyummm...

tq untuk resepi.. heheheh

LiLy @ MaMaQiStInA said...

macam mudah jer nak buat tu..nampak mabelesss..ada masa nak try buat.. thnx for sharing ummi.. :)

Chekgu Azrine said...

Tak penah makan la..tp namlak sgt tempting

Zee Suhaini said...

senang jer rupanya..tak pernah dok buat..boleh la try lepas ni..hehee

cik didiey said...

fuh! mcm best je. didiey xpernah mkn pun colek ayam walaupun kg kat sana

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat