Wednesday, April 18, 2012

Puding Roti Sunquick...yummyyyyyy

salam semua
ari ni update blog dengan resepi
boleh la kan...smentara mood baking-baking ni adow hehehehe

puding ni umi try buat hujung minggu yang lepas
so jom kita tgk bahan-bahan yang kita perlukan

1 paket agar-agar
2 biji telur
5 sudu besar susu pekat manis (yang ni umi kurangkan skit sukatan nye sbb takut manis sgt)
3 keping roti (umi pakai roti gardenia)

esen vanila
2 sudu besar sunquick (yang ni best sbb akan ada rasa masam2 manis)
selain tu sedikit pewarna hijau dan kuning (tak ada dalam gambar)

so skrg kita tgk cara nak buat plak ok
ready???  (^_^)
GO

Masak agar-agar dgn air (anggaran air hingga tenggelam agar-agar). Kacau sebati.
Dgn menggunakan blender, kisar roti dgn telur,susu cair dan susu pekat manis hingga sebati.
Tuang bahan yg dikisar tadi ke dalam periuk agar-agar td. Masak dgn api perlahan. 

Masukkan sunquick dan esen vanila. Biarkan masak seketika. 
Kemudian angkat dan tuang adunan yang dimasak dalam loyang.
Daripada adunan tadi, asingkan 2 cawan untuk buat warna yang berbeza
1 cawan dicampur dengan pewarna hijau dan 1 cawan lagi pewarna kuning
(ikut suka warna yang digunakan tu...umi ada 2 warna ni je huhhu)


lepas tu tuangkan adunan berwarna tadi secara berselang-seli ke dalam loyang/bekas yang diinginkan
then boleh la sejukkan dalam peti ais
dah sejuk boleh la makan 
hurmmm yummyyyyy
(^___^)


selamat mencuba ye kawan-kawan

happy blogging

 
  Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

17 comments:

Anum said...

sedapnya
mudah

lieyalatif said...

wowo menarik ni kak....warne warni lagi...tapi lieya pelik ni, tak yah bakar ke.....tak rase ke hanyir2 telo tu....tapi mmg berminat nak cube ni sbb byk lagi stok roti kat umah ni huhuhu

LYAfrina said...

comelnyer.. xpnh lagi mkn pding roti sunquick ni.. msti sedap ork..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

waaaahhh.. sedapnyer..
blh cuba ni!

PinKy MoMMa said...

sumpah menarikkk ni mi..mcm senang jugak ni..nak try la..1st time tau resepi ni heheh ;)

Cik Ecah said...

gambo dah siap nyer maner...
nk tgk...huhu ;p


sedapp!

yatt said...

tak payah bakar ke kak?

...sWeeT uMi... said...

Anum....mudah ke..nnti try tau (",)

...sWeeT uMi... said...

lieyalatif...ha try tau...stok roti byk tu...mesti budak2 tu suka...bab hanyir tu tak kot sbb dah masak ngan agar2 tu kan...hehehehe

...sWeeT uMi... said...

LYAfrina...chedap bangat...rasa masam manis gitew ekekeke

...sWeeT uMi... said...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥...chedap...percaya laaaa (ops tu tekak umi la hehehe)...cuba tau (",)

...sWeeT uMi... said...

PinKy MoMMa...senang sesgt momma...1st time try mesti jadik nye hehehe

...sWeeT uMi... said...

Cik Ecah...huhuhu lupe plak nak snap...ya ampunnnnn ;P

...sWeeT uMi... said...

Yatt...tak yah bakar...masak bersama agar-agar tu je...kalu tak tahan manis, kurangkan sukatan tu tau...(^_^)

fieda said...

mesti sedap ni..

aIEn said...

fuuhhh umi makin rajin memasak desert ar skrg!! caya lah umi =)

Izan Ishak said...

bestnya puding roti umi ni! nak buat pun senang sangat tu... ada masa nnti nak buat jugalah...

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat