Salam semua...update ye update blog....hehehhe
kali ni pasal masakan lagi...yo ler...dah tak kuar g mana kan so bereksperimen ngan dapur je la jawabnya hehehehe
ok meh sini amik resepi murtabak cracker super best ni
my kiddos mkn bertambah-tambah ok...memang kena dgn selera diorg la ni
jom usha bahan utk buat murtabak cracker ni
Resepi dari Kak Paty
Bahan-Bahan:-
Lapisan Biskut Kraker
18 keping biskut krackers
500 ml santan (*akak letak 400 ml je)
1 tin susu cair
6 biji telur
Untuk Lapisan Daging
500 gm daging kisar (*akak guna 400 gm je)
3 biji bawang besar dicincang halus
1 paket serbuk kari daging
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang lobak merah diparut
daun bawang daun sup dicincang (*akak x letak)
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
ok sekarang kiter tgk cara nak buatnya plak ye
Sediakan initinya dahulu.
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus. Campurkan pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.
Panaskan minyak tumis pes basah sehingga gareng dan naik baunya. Masukkan bawang besar dan daging cincang.
Masukkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.
Masukkan garam, lobak merah dan daun bawang dan daun sup. Angkat dan sejukkan.
Rendamkan 9 keping krackers dalam campuran susu dan santan tadi.
Oleskan 9 x 9 dulang pembakar dengar mentega.
Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
Lapiskan dengan lapisan daging.
Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis. Bakar selama 45 minit pada kadar 190C.
oarit uols...dah siap pun resepi ni...uols jgn luper try ek...mmg tak nyesal punye lah hehehehe
akhir kata selamat mencuba
happy blogging and thanks for reading...love uols
Sediakan initinya dahulu.
Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia hingga halus. Campurkan pada rempah kari sehingga menjadi pes basah.
Panaskan minyak tumis pes basah sehingga gareng dan naik baunya. Masukkan bawang besar dan daging cincang.
Masukkan 1/4 cawan air dan masak sehingga daging empuk.
Masukkan garam, lobak merah dan daun bawang dan daun sup. Angkat dan sejukkan.
Rendamkan 9 keping krackers dalam campuran susu dan santan tadi.
Oleskan 9 x 9 dulang pembakar dengar mentega.
Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
Lapiskan dengan lapisan daging.
Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis. Bakar selama 45 minit pada kadar 190C.
oarit uols...dah siap pun resepi ni...uols jgn luper try ek...mmg tak nyesal punye lah hehehehe
akhir kata selamat mencuba
happy blogging and thanks for reading...love uols
0 comments:
Post a Comment