Thursday, September 11, 2014

Resepi Banoffee Pie

Assalamualaikum
Semalam sempena anniversary ke-10 thn,umi buatkan banoffee pie ni....ye la asik kek je kan so kali ni buat kelainan sikit,tambah plak senang tak yah nak bakar or kukus bagai...just masuk peti ais je hehehe
Antara bahan yg diperlukan :
400 gram cream crackers
200 gram butter
1 tin susu pekat manis
1/2 cawan susu segar
1 sb butter
Pisang secukupnya (umi guna 3 biji je)
400 ml whipping cream
250 gram cream cheese ( ni tambahan umi sendiri sbb tak nak rasa plain whipping cream je)
Coklat rise utk hiasan

Cara nak buat plak...
Hancurkan cream crackers cam pic kat bwh

Kemudian gaulkan sebati dgn butter yg telah dicairkan..umi cairkan dlm microwave je..senang

Dah sebati, mampatkan dia dlm bekas...tujuan utk buat base....pastu masukkan dlm peti ais bhg freezer

Sementara tunggu cream crackers td sejuk...kita sediakan caramelnya plak...amik susu sejat + 1 sb butter dan panaskan dlm kuali...sentiasa kacau hingga warnanya bertukar keperangan...kemudian tambahkan 1/2 cawan susu segar...gaul sebati

Kemudian tuangkan atas smash cream crackers td

Pastu amik pisang td dan potong kecik...susun di atas caramel td, cam pic di bwh

Amik whipping + cream cheese....pukul hingga kembang, seterusnya tuang ke atas adunan tadi...ratakan....

Kemudian amik coklat rise dan tabur ikut suka...umi bentukkan nombor 10 sbb dah 10 tahun kan hehehe....dah siap sejukkan dalam 30 minit dlm peti ais bahagian freezer...then tadaaaa dah siap leh mkn daaaa
Selingan pic, nawfal dah tak sabar nak potong pie tu

Balik je mr.papa terus ajak potong pie....dia ni suka potong je mkn nye tidak huhuhuhu....sibuk nk kuar main sbb dah kul 5:30 ptg kan...layannnn

Senangkan nak buat banoffee pie ni kan....selamat mencuba uols....
Peace ^____^

3 comments:

Shima Zahar said...

SLURRRPPPPP... menjejes ayaq liur.. nak buat jugak.. hehehehehe...

happy anniversary both of u.. semoga berkekalan sehingga ke jannah..

anniversary aku ahad tu.. tp kami lupaa.. hehehe.. bini sejak ngandung jadi pelupa sesangat.. kikikiki

Nad MamaZN said...

tq umi sbb share resepi ni! teringin nak buat! :)

LYAfrina said...

ni y tgk kat FB
mmg terliur la..
nmpk sedap

happy anniversary buat akak n suami.
moga trs tabah mgharungi rintangan kehiduapn bersama n moga kekal hingga Jannah..amin

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat