Monday, January 5, 2015

Churros versi uminaemah

Bismillah, Assalamualaikum

Pagi sabtu lepas buat churros ni utk sarapan...1st time nih,bila dah siap,ngap dlm mulut..mak aiii,sedap jugak,rangup di luar lebut di dalam...mirul dgn nawfal pun suka...kalau ikutkan churros ni guna acuan biskut semperit tu br lawa rhupenya...tapi umi ni tahap malas skit hari tu,just try tiga acuan je..yg balancenya umi wat bulat-bulat cam cekodok hehehe...eh habis tau kiddos ni makan...alhamdulillah...umi buat dua perisa,satu campuran gula dgn serbuk cinnamon, satu lg dgn coklat....tapi kan umi ingat yg coklat tu abis duku rupanya tidak...diorg suka yg gula tu,maybe sbb ada serbuk cinnamon so rasanya sadap sgt hehehe

 

Ni resepi churros uminaemah :

1 1/2 cawan tepung gandum

1 cawan air

1 sudu besar gula

1/2 sudu kecil garam

1 sudu besar butter

1 biji telur

Cara membuatnya plak :

Didihkan air,gula,garam dan butterr hingga mendidih dan berbuih.

Tutup api dan masukkan tepung, kacau dgn cepat supaya tidak berbintil.

Masukkan telur yang dah dipukul sebati. Gaul sebati (bleh juga guna mixer)

Masukkan aduan dlm acuan semperit, paipkan dlm kuali yg berisi minyak panas, goreng hingga kekuningan

Golekkan dlm serbuk gula dan serbuk cinnamon

SIAP!!!

 

Senang je kan...so selamat mencuba uols ^__^

 

2 comments:

Tengku Fauziana said...

Kite pon pernah buat gak..
tp biasa la rupa tak cantik mcm kt kedai tu..tp rasa sedap..hahah *matik puji diri sendiri*

#salam perkenalan..

eima said...

mcm2 resepi skrg ni ... tp nanti nk try la buat ..cam sedap je

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat