Wednesday, October 19, 2011

Nafsu Dah Kembali

kah kah kah
tajuk tak leh tahan
opssss!!! ni bkn citer 18SX ye

ni umi nak citer pasal makan dak kecik
since dia demam ari tu nafsu mkn dia tak dek
kira nya dia tak nak mkn
mkn sesudu je pastu start tutup mulut dah tak nak mkn
huhuhuhuhu susah hati betul umi ni tau

last-last dah tanya-tanya ngan kenkawan
hasil nya dapat la resepi best dari Lieya
thnks ye lieya (^__^)

so balik umah je smlm, g la kedai beli barang-barang yang patut
then berperang la umi kat dapur
ni la bahan-bahan yang umi letak tuk bubur nasi nawfal


carrot, brokoli, kurma
pastu beras (ni tak snap plak pic nye hehehehe)

ni plak sedikit bawang besar ngan daging ayam
caranya umi tumis dulu bawang tu ngan ayam
then sejatkan minyak

rebus beras tadi...campur semua bahan-bahan kat atas
nak tunggu bubur nasi ni masak...kat dlm umah tu semerbak je bau nye ngeh ngeh ngeh
sampaikan mirul pun tertnya-tnya pe la yg wangi sgt tu
ok dah siap masak....dah kembang semuanya
umi blendkan semua nya

wallaaaaaaaaaaaaaaa..........so sedappppp
2 mangkuk abis dimkn nawfal
suke nya ati ni hehehehehe
pic tak dek la ye....time ni mmg tak ingat nak snap pic dah la
masuk sesudu...sesudu lagi..........
tak nyempat nak ceduk dia dah suar mulut kat mangkuk tu hehehehe
suka sgt la tu
pssstttttttttttt umi ada gak rase bubur ni...mmg best la
rasa manis-manis kurma gitew
umi cicah ngan roti skit hahahahahahaha

masak-masak tadi dpt la 3 bekas ni
bekukan and 1 bekas kecik tu dah selamat antar kat taska nawfal pagi td tuk bekalan dia ari ni 
sempat la ni stok sampai jumaat ni 

next time nak masak bubur nasi dia campur kacang peas plak
org kata best (^__*)
ha ni la pic bubur nasi yg dah siap diblend
cam mushroom sup plak ekekekekee
opsss.....yg pic ni tak dek kena-mengena ngan entry ari ni
just nyebok-nyebok je
skrg pagi-pagi dah kena g kedai beli roti or biskut wat bekalan mirul ni
bila umi tnya nape
dia kata lapar huhuhuhuhuhu
kalu beli siap-siap petang sebelum tu alamatnya tak sempat simpan esok nya la
sbb dah abis mkn time tu gak huhuhuhuhu

ok la cayang-cayang semua
thnks for reading ye
(^__^)

happy blogging

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

8 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

senang hati kan bila anak2 berselera mkn.. ;)

PinKy MoMMa said...

tak pernah cuba lagi bubuh kurma hehehe..menarik gak ni ;)

nanti next time anak tak selera makan pun leh cuba mi..

LYAfrina said...

itulah..bila ank demam dan x nak mkn..mmg risau sgt.. cam asya mmg krang mkn.bgntung susu j.. klo dia dmm n xde selera..susu pon krang.. mkn lagi lah...

walaupon asya dh bsr..tp blh j try buat bubur ni kan..

lieyalatif said...

yeay!! nawfal dah nak makan...tu le kak, anak kite ni pandai 'rase'..tak mo mkn bubur tawar sayur semate2 he he he.....so lepas ni kene rajin le masak kak ....nawfal pun leh le bina badan balik....

mysha said...

Nyum Nyum bagus nawfal mkn kuRma...

Fyda Rahim said...

nmpknye memang semalam menu bubur nasi lah kn.. hehe. sy pon bt tp resepi sndri yg sdp lite2 je kt tekak sndri. hehe

Anum said...

best kan ada anak,,
lagi best tgk budak2 selera makan

Ardini Humaira said...

dni masa kecik kubis dengan brokoli dni suka hehehe. sayo lain xleh telan

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat