Monday, October 22, 2012

yummihhh....yummiihhh

salam pagi semua...yuhuuuu korang dah sarapan blum..kalu blum meh layan citer ni dulu...citer pun pasal makan-makan gak...hehehehe...ye la mana tau lepas baca ada yg nak g buat kan hahahaha 9eh eh ada logik ke ha...hurmm layannnnnnn)

kali ni citer pasal menu makanan ais-krim goreng....so yummiiihhhh yummmiiihhh ok...tak caya leh try...bukan kata budak, mak budak, bapak budak pun suka ok.....
ni pic ais-krim goreng yang belum digoreng tapi dah siap diproses ekekekekek

sape nak resepi ais-krim goreng ni...meh dok rapat-rapat, amik pen kertas semua salin resepi simple mimple ni hehehehe...ops sebelum tu nak ucapkan tima kasih kat blogger izan ishak yang sudi bg link respi ni ...thanks tau, cayam kamu ketat-ketat (^__^)...

bahan-bahan yang diperlukan adalah :
roti gardenia (roti lain pun bleh gak , umi guna brand ni)
ais-krim (ikut suka nak perisa apa, umi pilih perisa jagung)
cawan dan minyak utk menggoreng

ok dah sediakan bahan kat atas tu, meh baca cara nak buatnya plak
- memula amik sekeping roti, letak kan sesudu aiskrim atas tu (ikut suka korang nak letak byk mana, umi letak sesudu je sbb just nice ngan acuan)
- lepas tu amik lagi sekeping roti, letakkan atas roti yg ada ais-krim td
- then tekupkan dgn acuan cawan mcm pic kat bawah ni..lebihan roti keliling tu dibuang ok..nnti lebihan tu leh la buat resepi lain plak kan, cam puding roti ke heheheh...(kredit pic utk MJ...resepi asal diperolehi dari blog MJ...thanks MJ (^_^)...)
- dah tekap jadi bentuk bulat tu, masukkan dulu dlm peti ais...biarkan dalam tu selama 2 jam
- dah cukup 2 jam atau lebih, amik kuali isikan minyak, panaskan....bila minyak dah betul-betul panas baru digoreng  aiscream goreng ni...goreng kejap je tau, bila dah nmpk kuning-kuning tu terus angkat
yeaayyyyy dah siap...leh la suap dalam mulut ekekkeke

tgk pic ni...comel je bulat-bulat bentuk nye kan...

close up pic ais-krim kt dalam tu...perhhh bila mkn leh rasa panas kulit roti kat luar tu then sejuk aiskrim kat dalam...yuummmiihhhh la....

ni budak kecik suka sgt mkn escream goreng tu...tgk la muka tu...happyyyy dapat mkn ahahahahaha

yuummiiihhh sampai menjilat jari ok....tak tipu, pic bawah adalah buktinya ekekekeke

aummmmm...makan sampai abis...shedap sgt la tu 


siap muncung-muncung mulut haaaaaa....

ok dah abis story....so sapa yg dah teringin tu cepat-cepat cr bahannya buat resepi ni ye (^__^)

happy blogging and thanks for reading
 
  Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

3 comments:

Anum said...

nyum2

Izan Ishak said...

wahhh... nawfal hensem makan eskrem grg dgn penuh semangat eh. sedap sangat lah nmpknya tu!

Miz Fieza said...

hahah budak nie boleh masuk jalan2 cari makan....dia mkn dengan penuh semangat

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat