Thursday, November 21, 2013

Meh Makan Kek Pisang


haii...sape sini suka mkn kek pisang??....ha ini kali umi nak citer pasal kek pisang kukus....
hari minggu bila ntah umi try buat kek pisang kukus ni...
tu pun sbb serabut mata tgk banyak no pisang kat rumah tu....tambah lagi sibuk mirul nak makan kek
godek-godek punya fon nmpk resepi ni yg simple mimple nih
(al maklum la semua resepi save dlm fon kan...motif???...senang nak rujuk ekekeke)

so meh layan mata dulu tgk pic kek pisang kukus yang gebu gebas nih
(^___^)
nampak kan urat pisang tu...yummmsss makan plak time baru masak tu...suam-suam panas tu...mmg berslice-slice makannya

budak ni la yg paling happy bila dpt mkn kek tu....budak ni kan mmg suka sgt wat cabaran dgn umi tau
mmg menguji kredibiliti umi lah 
ngeeeee

ok antara bahan-bahan yang diperlukan adalah :
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
(semua bahan ni diayak bersama)

4 biji pisang (dilenyek)
3/4 cawan minyak masak
4 biji telur
1 cawan gula
1 sudu kecil esen pisang

caranya :
telur tadi diblend...kemudian campurkan gula dan minyak
gaulkan sebati...kemudian masukkan tepung gandum yg diayak bersama tadi sedikit demi sedikit
agak semua dah sebati bleh la kukus selama lebih kurang 40 minit atau sehingga masak

bila dah masak dpt la kek pisang yg gebu gebas ni

si nawfal ni baru nak start makan kek ni...mkn pun bertambah-tambah tapi badannya tetap la kecik comei hehehehe

pada kenkawan semua...selamat mencuba resepi ni ye

***kredit resepi kpd My Resepi***


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

3 comments:

Queen Teratai said...

buat kek pisang sendiri? sedapnya.. suka gak mkn kek pisang... tp nk buat sendiri tu.. pk 10x kot sbb suami x suka sgt mkn kek2 ni.. anak pun sama.. erm..

mysha said...

apasal tak bawak opis kak hehehe

Leh sha jadi juri mihahaha

LYAfrina said...

sedapnyerrrr

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat