Tuesday, June 17, 2014

Kari Ikan Merah Meletop

Assalamualaikum...dah tengahari baru ada masa nak update blog ekekekee...lambat atau cepat tak kisah kan, yg penting update lorrrrr....

Kali ni cam nak share resepi je...ye ye umi bukan pandai masak sgt pun, boleh la utk tekak mr papa ngan kiddos ehehehe...pe pun tak salah kan nak share resepi ni....resepi yang dimaksudkan adalah Kari Ikan Merah....so sape teringin leh la copy resepi ni ye (^______^)

 

Bahan yang diperlukan :

  • Ikan merah,
  • serbuk kari ikan,
  • sayur bendi,
  • Dua sudu beras (disangai dan ditumbuk halus)
  • Cili merah
  • 1keping asam gelugor
  • Sedikit garam
  • 1 biji Bawang besar (dibkend)
  • 2 ulas bawang putih (diblend)

Cara masak :

Tumis bawang besar dan bawang putih hingga keperang-perangan, pastu masukkan serbuk kari ikan yg dah dibancuh dgn sedikit air. Biarkan garing sedikit, pastu masukkan beras yg disangai dan ditumbuk halus tadi. Beras ni sgb pengganti santan...kemudian tambah sedikit air. Bila dah mendidih masukkan sayur bendi, asam gelugor dan lada merah. Perasakan dgn garam. Last sekali masukkan ikan...biarkan didih sekejap pastu bleh matikan api....then sedia utk dihidang.

(^____^)

Selamat mencuba ye

 

8 comments:

Pykaa Pdott said...

Sedap lak pyka tgk . Nyum2 .

cik didiey said...

sedapnyaaaa.....didiey mmg suka kari ikan. yummy!

Zee Suhaini said...

kari ikan memang kena sangat la ngan bendi..

LYAfrina said...

yummmmmm.. sedapnyer..
lagi2 guna ikan merah.. mmg meletopp la

Naemah Umi said...

pyka...tak lama dah tu nak bergelar puan...penuhi dada ngan ilmu masak ye hehehehe :)

Naemah Umi said...

didiey...kari ikan pastu lawan ngan sambal belacan ngan nasi panas...walawehhh terangkattttt (^_^)

Naemah Umi said...

zee...kan kan...dah sinonim gitew...ingat kari ikan ingat bendi :D

Naemah Umi said...

lya...itu la pasal..meletop letop sampai kan tajuk pun meletop hahhahaa

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat