Assalamualaikum...hari ni nak share dgn uols resepi ketam telur asin ni....ni kira 1st try umi buat tau...komen mr.papa sedap hehehe
Jom intai bahan nak masak resepi ni
3 ekor ketam (umi buat 6 ekor...abiskan semua stok ketam)
6 biji cili padi
2 tangkai daun kari
2 sudu besar mentega
5 biji telur masin (buang tiga biji putih telurnya)
1 sk gula
3 sudu besar susu cair
2 ulas bawang putih (diketuk)
3 sb tepung jagung
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak utk menggoreng
Cara-caranya plak
Rebus telur masin.hancurkan (jgn lupa guna 5 kuning telur + 2 putih telur sahaja)
Gaulkan ketam dengan tepung jagung. Goreng ketam hingga rangup dan masak
Kemudian panaskan kuali,masukkan mentega..tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga bau wangi
Pastu masukkan telur masin tadi. Kacau seketika. Masukkan plak susu cair, gula, lada sulah dan garam. Kacau sekata sehingga berbuih. Masukkan ketam dan gaul lagi biar sekata. Tutup api dan boleh la dihidangkan.
Amacam uols...senang tak? ^___^
Selamat mencuba ye
2 comments:
pernah buat sekali tapi tak berapa nak jadi..
nampak sedap nih akak punyer banyak telur..nyum
mmg sedappp
Post a Comment