Wednesday, September 24, 2014

Stromboli

Assalamualaikum
Hari ni nak share resepi stromboli dgn uols....pernah dgr tak stromboli ni??...ia macam lebih kurang pizza gulung gitu...kat luar roti dan intinya boleh letak ikut suka hati nak apa...cuba yg bezanya inti tu uols kena masak dulu...untuk inti umi tumis dulu bg ada rasa sesuai dgn tekak melayu

Haa ni rupa doh yg dah siap umi buat...resepi untuk doh ni spt kat bawah ni ye...
  • Air 180ml
  • Gula 2 sudu besar
  • Garam 1/2 sudu kecil
  • Tepung susu 1 sudu besar
  • Butter 1 sudu besar
  • Tepung roti 300 gram
  • Yeast 1 sudu besar

Bila dah jadi doh...canaikan doh cam pic bawah ni,then letak sos prego

Kemudian letakkan inti yg uols masak tadi...resepi inti spt berikut ye...
  • Daging cincang
  • Bawah holand
  • Serbuk black paper
  • Sikit lada sulah
  • Sosej
  • Rempah kari daging

Semua bahan di atas uols tumis cam biasa
Kemudian uols taburkan cheese parut...letak la ikut suka nak berapa byk...umi letak byk sbb umi ni hantu cheese hahahaha...lepas tu letak scramble egg skit...dlm pic ni dah tak nmpk sbb terlampau byk cheese ekekeke

Lepas tu bungkus la doh tadi cam pic bawah ni....

Bakar dalam oven...suhu 160c, masa 20-30 minit

Bila dah masak, cam ni la rupa bentuk nya...potong kecik camni senang nak makan......makan panas-panas mmg mabeles ok...

Amacam?..nmpk sedap kan...eh mmg sedap pun, buat dgn kasih sayang kan ahahahaha

So apa tunggu lagi...sila la buat ye
^___^

4 comments:

Zee Suhaini said...

nak try nak try sebab dah taktau nak buat ape ngan cheese dalam esbok tu..lelama kang rosak plak..tq umi..nampak sedap tu..

Chekgu Azrine said...

fuhh...meleleh ayaq liur ni nengok nih..seyes sedap!!!

Tina Othman said...

adeh meleleh air liur dahlah tgh puasa ni

LYAfrina said...

1st time dgr menu ni

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat