Friday, May 20, 2011

♫♫♫~~HoMeMaDe EsKRiM~~♫♫♫

salam semua...
anda happy tak ari ni...umi sgt la happy..
sbb nye niat nak buat homemada eskrim tercapai akhirnye...
cara umi wat eskrim ni senang aje...just pakai blender ajew...
iyerrr...btul tak tipu...btul2 menjadi eskrim ni...
sesape yg ada ank2 kecik yg suka mkn eskrim (of coz la diorg suke kan)
or korang sdr yg suke eskrim leh la try wat sendiri..
tak susah pun...umi dapat resepi ni dari BEBA 
now jom kiter tgk bahan-bahan nya...
2 benda jew yg diperlukan (Bahan utama dia la nih)
♫♫
♫♫
♫♫
coffe mate (umi guna brand Nestle)
credit to Mr. Google
fresh milk perisa coklat (brand dutch lady, korang nak guna brand lain pun tak kisah)
credit to Mr. Google
caranya, korang blend kan ajew dua bahan tu ngan blender biase, but make sure korang basuh bersih2 dulu ye, kang ada lak eskrim yg bau bawang ahaksss (",)
dah blend tu korang sejukkan dulu lam peti ais...
ni rupe dia 1st time blend
then sblm dia btul keras, korang kuarkan dan blend lg skali...
lepas tu masuk kan balik lam bekas and buh lam peti ais sampai dia keras...
DONE...ok ni ela rhupe nye bile dah siap...umi wat du aflavour...satu strawberry and satu coklat...yg coklat tu so SEDAP ... (^_*)

itew je step nye...senang kan...pejam mata pun leh wat kan kihkihkih
yg coklat tu umi tambah skit ngan MILO nak bg rase kowwww (",) 
credit to Mr. Google


ok semua slmt mencube (",)
dah jadi nanti leh la bg tau umi yeh kihkihkih







2 comments:

Nava.K said...

Safes money by making at home and kids will love it very much.

...sWeeT uMi... said...

@Nava.K u are right...that's y i learn to make it my self (",)

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat