Friday, July 8, 2011

petua org tu0-tu0

salam semua
ari jumaat sudah
so that's means esok cuti 
hoyeyyyyy
suke2 kihkihkih

eh eh terbabas plak
ni nk citer psl petua org tua2

kenal tak daun pe kat pic ni
saper tak tau ni umi nk bg tau
ni la daun semambu
gune nye tuk ubat demam campak 
or mizel (yg ni tak tau betul dak ejaan nye hihi)

ari rabu lepas umi ada bw nawfal nek opis jp
kebetulan ada matron ngan sister
diorg la yg bg petua pasal daun ni
umi bkn nye tak tau tp dah lupe huhuu
tu la seb bek ada diorg 

cara nk guna daun ni
senang je
rebus daun nye 
then amik air rebusan tu tuk mandikan org yg kena demam cmpk tu
dlm kes ni nawfal la ye
selain tu leh gak blend daun tu and lumur kt seluruh bdn

hurmmm tu la care nye
senang je kn
so dah up kat entry ni hope pasni umi dah tak lupe huhuhu
dah ada rujukan kan ihiksss

orait semua
tu je kali ni
happy blogging ye

pssttt:daun tu jiran umi yg tlg cr kan, so bek ati la dia hihihi
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

9 comments:

Cik Rose Cute said...

Jom! singgah sini...

http://hairuliza-anakku.blogspot.com/

Tolong Vote My baby erk...
LIKe Mombloggersplanet dulu....
baru klik link yang kedua....LIKE dan KOMEN...

PinKy MoMMa said...

kalau anak kena campak kan..kita amik daun ni letak bawah alas tido dia..nak elakkan rasa miang tu hehe ;)

ni mak yg cakap..i folooo je hehehe

...sWeeT uMi... said...

@PinKy MoMMa ahhh yg tu pun umi wat gak..hihii lupe nk kabo kat lam entry (',)follow je kn tak dek rugi pepe pun kn (^_^)

Bionic women said...

kalau kena cikenpox pun guna daun ni jugak kan?
Dhiya x pernah kena campak, chicken pox pun..huhu.
kami amik anti viral injection masa dhiya 2yr++..

...sWeeT uMi... said...

@Bionic women setahu umi leh guna...daun ni guna nye tuk sejuk kan bdn so tak dek la dia rase miang2 or gatal2 tu...ank2 umi mmg kecik2 dah kena campak ni huhuhu...

mysha said...

Akak, klo raJin buAT beDAk sejuk kak.. dulu maK sHa buAt beDAk sejuk tepek.. taKdola tinggAL paRut..

...sWeeT uMi... said...

@mysha tu la...akk dah buat dah td...siap berblend2 daaa...bogelkan aje kacak tu ari ni hehheeh..tp alhamdulillah dah baik daaa...yahuuuu...

Dalin said...

singgah~!! yup.. betul tu.. daun ni InsyaALLAH bagus.. kejap je gatal2 miang tu..

...sWeeT uMi... said...

@Dalin
tq for singgah...ni la bagus petua org dolo2 kan (^_^)

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat