Tuesday, September 20, 2011

Solid Food

salam cayang tuk semua
ari ni umi nak kongsi citer pasal solid food yg umi bg tuk nawfal
ni umi bagi kire nye yg 1st masuk lam mulut dia bile dia 6 bln ari tu
xtually ni dah lama dok peram lam draf hehehe
baru ari ni leh kasi kuar kat sini
ye la dok sibuk ngan entry raya la katakan hahahaha

solid food yang umi maksudkan adalah

jeng 


**


**


**


**


**


**


jeng 

**


**


**


**


**


**
jeng

**


**


**


**


**


**
hikhihkhihk
sape kenal buah apakah ini
pada sesapa yang tak tau ini la buah 
AVOCADO

umi beli ni kat carefour Alamanda
beli la dua biji, nak beli sebihik cam tak tergamak lak hehehe
rega nye rm7 lebih gitew
yupp sgt mahal kan
tapi beli gak la tuk bg dak kecik tu rase

umi bg dia mkn separuh je dulu
ada gak umi test rase buah ni
hurmmm rase lemak2 gitew tak manis pun
ni la rupe nye bile dah dibelah separuh


ok ni hasil nye
cara nak wat solid food avocado ni senang je
lenyek-lenyekkan buah avocado ni 
pastu campurkan sedikit susu (terpulang la sama ada FM or BM)
kalu agak pekat tambahkan sikit air
then siap tuk disuap kat baby 
senang kan hehehehe

FYI pic umi suapkan nawfal solid food ni dah berjaya DIDELETE oleh irfan huhuhh
ni la gara-gara dah terlebih pandai ngan camera
ntah cemana satu ari tu dia dok snap2 pic 
bleh plak dia tekan button delete
ye dia bkn nye tau button tu button delete
dia main tekan je la
hasil nye abis pic tu tak dak huhuhuhu
ada la lam 3 keping gitew
sgt sedey ok....redha je la


ok ok stop dulu kat situ
ni umi nak share kebaikan avocado ni ngan readers cayang semua (^_^)
thnks to viaemma for the info

Avocado bukan sahaja rendah kandungan gula dan tiada garam tetapi kaya dengan vitamin iaitu A, B (termasuk B6, niacin dan riboflavin) C, E dan K serta kandungan galian seperti kuprum, magnesium, potasium dan zink selain tidak mengandungi kolesterol dan sodium. Selain itu ia juga mengandungi antioksida dan potasium untuk mengelak daripada penyakit radang sendi dan kandungan asid foliknya pula dapat mengelak serangan jantung dan kanser.
Avocado juga mengandungi sumber lutein yang tinggi untuk mengawal katarak sebagai langkah awal daripada menjadi buta.
Info mengenai Avokado :
  • Jika teringin membeli avokado, pastikan anda memilih buah yang kulitnya berwarna gelap kerana ia sudah boleh dimakan.
  • Pilih avokado yang disusun di bahagian paling hadapan.
  • Jangan cucuk atau picit avokado menggunakan hujung jari, sebaliknya jika anda ingin mengetahui isinya sudah lembut, anda boleh mengepal avokado dengan tapak tangan.
  • Avocado enak dijadikan jus, salad atau dimakan dengan manisan.
  • Isi avokado juga boleh dijadikan sos atau bahan pemekat dalam kuah.
Kandungan yang terdapat di dalam 100 gram Avokado :
  • Karbohidrat 8.53 g
  • Gula 0.66 g
  • Dietary fiber 6.7 g
  • Lemak 14.66 g
  • Protein 2 g
  • Thiamine (Vit. B1) 0.067 mg (5%)
  • Riboflavin (Vit. B2) 0.130 mg (9%)
  • Niacin (Vit. B3) 1.738 mg (12%)
  • Pantothenic acid (B5) 1.389 mg (28%)
  • Vitamin B6 0.257 mg (20%)
  • Folate (Vit. B9) 81 μg (20%)
  • Vitamin C 10 mg (17%)
  • Calcium 12 mg (1%)
  • Iron 0.55 mg (4%)
  • Magnesium 29 mg (8%)
  • Phosphorus 52 mg (7%)
  • Potassium 485 mg (10%)
  • Zinc 0.64 mg (6%)



 
  Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

22 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Bagus juga buah avokado ni ye..byk khasiatnye..klu Qis susah betul nk bg dia mkn buah2..mcm maknye ni juga.. ;)

CIK JATT said...

habis eh nawfal makan.
saya tak pernah lagi try bagi kat anak2, mak dia sendiri pun tak pernah makan. hehe.
tapi tau buah ni memang banyak khasiat

Anum said...

anum sendiri x pernah makan
hehehe

PinKy MoMMa said...

wahhh dap lah dak kacak tu makan ni kan ;)

aunty pun lom ada can rasa buah ni nawfal hehe..cepat membesar ye ensem!

lieyalatif said...

good info kak...mmg lieya pun plan nak bagi dayyan avocado + susu mama he he he.....pastu baru nak kenal ngan bubur nasi atau puree buah dulu he he he....byk info lieya dpt akak bagi ni....

mysha said...

KaK, bebudAK nih klo Sumbat per pUn diorG telan kan.. aRitu sha balik meDAn makan la AvocadO nih, Rasa taWAr heber.. iA pun seMpat la makan benDa alah nih..

GnieSyazni said...

harga boleh tahan tapi nampak cam sedap je..hehe nasib baik nawfal nk mkn..kalau ank2 buah sy diorang tak pandai makan buah yang jarang jumpa..hee

wahida said...

kalau buat jus pun sedap tau...

salam dear, tengs drop komen kat blog saya...awat tak follow sekali? huhu...

sHeeMa DeaN said...

dah 6 bulan dah ek.. sekejap jerk rasanya.. aku dari dulu kengkonon nak belikan hannah avacado.. sampai ke laaa nie. tak beli2 pun... ingat nak belikan jugak.. bagi budak gusi tu makan

LYAfrina said...

x pnah beli lg buah avokado ni.. tp blh try lps ni :-)

...sWeeT uMi... said...

LiLy @ MumMyQiStInA, tu la umi pun br tau kelebihan buah ni hehehe...

...sWeeT uMi... said...

CIK JATT, mmg abis sebelah tu dia mkn sbb dah campur ngan susu kan so dia rase lemak2 cam tu...psssttt umi pun try rase gak time nak suap nawfal tu, rase lemak2 gitew (^__^)

...sWeeT uMi... said...

Anum, ni pun 1st time umi rase ekekeke

...sWeeT uMi... said...

PinKy MoMMa,merasa la dia mkn buah tu...time kite dolo2 idok le rase buah2 cenggini hehehe

...sWeeT uMi... said...

lieyalatif,teringat kamo dok nyebut solid food tu yg teringat ada draf akk pasal tu hehehe...tq to u too (^__^)

...sWeeT uMi... said...

mysha,dia mmg rase tawar kan kalu mkn kosong cam tu....yg akk bg nawfal ni tmbh susu skit so dia cover rase tawar kat situ (",)

...sWeeT uMi... said...

GnieSyazni,tu la anak nye pasal sanggup beli gak...pejam mata sebelah time bayo tu heheheh

...sWeeT uMi... said...

wahida, ooo jus pun sedap ek...nanti leh la umi try plak yg versi jus tu hehehe...tq

...sWeeT uMi... said...

sHeeMa DeaN,bg je tuk cik nah tu...tak kire la dah besar pun still available tuk mkn buah tu kan hehehe...plus byk lak khasiat nye tu

...sWeeT uMi... said...

LYAfrina, beli tau bg si asya tu mkn...byk khasiat nye hehehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

oh tak penah bagi anak makan mcm ne...bolehla try nanti...

Redbloodsnow said...

zie belum pernah mkn buah tu taw. teringin plak. tp tak tahu kat kuching ni supermarket mane yg ada jual..sobsobsob

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat