salam semua
ari ni dah masuk ari jumaat
tgk cuaca kat luar mendung ujan rintik-rintik
adusss buat mata ni mau lelap je huhuhu
sebelum mata lelap meh layan citer ni
citer pasal weekend minggu lepas yang umi rajin dok baking kuikuikui
ni la kek hulk hogan a.k.a kek lumut (resepi asal nama nya kek lumut)
ari ni dah masuk ari jumaat
tgk cuaca kat luar mendung ujan rintik-rintik
adusss buat mata ni mau lelap je huhuhu
sebelum mata lelap meh layan citer ni
citer pasal weekend minggu lepas yang umi rajin dok baking kuikuikui
ni la kek hulk hogan a.k.a kek lumut (resepi asal nama nya kek lumut)
tapi rasenya tak berapa nak menjadi kek ni
bantat skit kot...tapi rase nye marveles
enat bangat...sampai kan si kacak tu mkn bertambah-tambah
ooo tak caye ye.....meh tgk pic ni...sebagai saksinya ekekekekee
selalu nye umi bagi amaun kek byk tu je
kang byk sgt dia wat main plak
tgk la tu...dok tgk kek ke apa tu hehehehe
then tgk si abang-abang makan
melopong ha mulut tu
ni mesti dok pikir...'ooo sedap kot kek ijo ni, abg mkn ok je'
ok...dah puas hati...time tu rasa benda ijo tu
hurmmm shedap la
pandai umi buat (^_^)
ooo ye...mesti ramai yang tanya nape la umi panggil ni kek hulk hogan kan
meh sini nak bg tau...hehehhe
1st reason sbb warna kek ni ijo
2nd reason sbb dlm kek ni dimasukkan bahan horlick
horlick kan ada bayam dlm tu
so secara tak langsung sape mkn horlick mkn la bayam tu kan...dah tentu-tentu kuat nya kan heheheheh
ok kat sini umi kongsikan resepi nye ye
sape-sape yang nak try boleh la buat
senang aje
Bahan-bahan yang diperlukan adalah....sila salin ye (^_^)
1 cawan tepung gandum ~ diayak 1 cawan horlicks
3/4 cawan gula halus
250 g mentega
4 biji telur A
pewarna hijau secukupnya
4 sudu besar seri kaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla
pastu ni cara nak buatnya plak
Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)
1 cawan tepung gandum ~ diayak 1 cawan horlicks
3/4 cawan gula halus
250 g mentega
4 biji telur A
pewarna hijau secukupnya
4 sudu besar seri kaya
1/4 cawan susu pekat manis
1 sk esen vanilla
pastu ni cara nak buatnya plak
Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan Loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
Tuangkan adunan ke dalam Loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)
ok dah siap..leh la makan hehehehe
lupe plak nak mention...resepi ni umi amik dr blog masam manis ni
ok tu je entry kali ni
happy blogging
6 comments:
comelnya dia
comey jek nawfal dok korek2 mkn tu kak heihihihihi...
ish air tangan umi mesti le sedappp kan nawfal kan....
wah rajin buat kek..macam2 kek ade..seronok nawfal makan kek lumut tu ye
sdpner.. rajin buat kek/... lya mmg xpnh buat... tkut x mnjadi.. tringin gk nk mbaking skali...
sdp si kcik tu mkn
Nampak macam sedap jer.....
ummi dah boleh berenti keje..full time buka cafe hehehehe..
comel lak tgk dak kacak sorang ni pakai rompers..geram ngan peham tembun itu ;p
Post a Comment