Friday, December 7, 2012

Assalamualaikum dan kembali dgn resepi

salam semua
sebelum memulakan penceritaan utk hari ini, umi nak mintak sori sesgt kat follower and readers cayam sbb dah lama mengabaikan blog ni...huhuhu....mmg bersawang sgt2 dah....maklum la bila mood mengarang tak dek....susah betul nak mengetuk keyboard ni.....ngeeeeeeeeeesetelah diseru-seru makanya datang la mood berblog tu...itu pun masih kaku dgn ayat-ayat skima kuikuikui...maafkan umi....
ok tggl kan bab emo tu kejap, moh layan citer umi kali ni...berkisar tentang resepi
cara nak buatnya lebih kurang nak buat popia je...just tukarkan inti dlm je (&__&)

jom zassss tgk bahan-bahan yang kita perlukan untuk resepi ni
ops lupe plak...resepi yang dimaksudkan adalah popia ayam bercheese...dapat dari blog ana...kalau ikutkan dlm resepi tu dia pakai udang tapi ni umi pakai ayam sbb stok udang nan ado

1 sudu serbuk kari (dibancuh dgn sedikit air)
1/2 biji bawang besar-dicincang halus
3 ulas bawang putih-dicincang halus
1/4 sudi kecil black paper
slice cheese


1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
daging ayam kisar
lobak merah dipotong halus memanjang
kulit popia secukupnya
2 biji telur (tiada dlm gambar...erkkk)
secubit garam

orait...semua dah catat bahan-bahannya...apa lagi moh tgk cara nak buat popia bercheese....very d cheese ni ehehehe
- tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau dan masukkan serbuk kari. Dinasihatkan tidak menggunakan minyak yg banyak semasa menumis utk mengelakkan inti berminyak
- lepas tu masukkan serbuk black paper dan kedua-dua sos...campurkan sedikit air
- dah sebati semua masukkan pula daging ayam kisar. perasakan dengan garam dan kemudian boleh masukkan telur
- gaul sebati dan ketepikan 

ni la rupa inti yang dah siap masak

kalau tadi cara nak masak intinya...sekarang moh baca cara nak gulung plak utk dijadikan bentuk popia
very d simple okeh (^_^)
- Ambil sekeping kulit popia dan masukkan inti

- lepas tu letakkan separuh kepingan keju diatasnya (spt dalam pic kat bawah ni)


- Lipat kulit popia seperti biasa dan gamkan dengan bancuhan tepung bersama air.

tadaaaa...ni la rupa popis ayam bercheese tu...versi belum goreng ni ye (",)


bila dah siap gulung semua boleh la digoreng dgn minyak yang banyak...oh ya, diingatkan tidak menggunakan api yang kuat sbb nnti hasil gorengan jadi tak cantek huhuhu....dah nmpk agak kekuningan leh la toskan dan dihidangkan bersama sos cili...ni ikut selera tekak memasing ye...(^_^)

ok ni la pic popia ayam bercheese versi yg dah siap goreng
erkkkkk....mmg shedap, maklum la bercheese kan...tambah plak umi ni boleh dikategorikan cheese lover...ngeeeeeeeee

orait...abis sudah entry masak-masak kali ni...ada yang dah set utk wat ari ni tak?!!! ekekekeke...kalau ada sila sila ye...sbb resepinya very d simple kan
wink wink......

Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

2 comments:

LYAfrina said...

sedapnyer.... nanti leh cuba gak ni

merpatisejoli45 said...

sedp jgk klu inti cmni,hehe.nt nk try inti popia ni lak. :)

come visit my blog http://merpatisejoli45.blogspot.com/.

kalau nk folow jgn segan2 ye utk folow! done folow ur blog. :)

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat