Monday, June 23, 2014

Ayam Masak Kicap Resepi Rahsia

Assalamualaikum....opss lambat update ari ni, qada tido yg smlm punye...ehehehee...
Hurmmm ari ni macam nak share resepi ayam masak kicap je...kat umah ni kalau buat masakan ni mmg laju je kiddos makan, ye la bebudak ngan kicap mana bleh dipisahkan...so meh skodeng resepi ayam masak kicap istimewa umi nih....

 

Bahan-bahan :

  • Ayam (dibasuh dan dilumur dgn kunyit)
  • 1 labu bawang besar (diblend)
  • 1 sudu cili boh
  • 1 sudu susu pekat (ni yg istimewa dan rahsianya)
  • Bunga lawang
  • Kulit kayu manis
  • Bunga cengkih
  • Kicap manis (umi guna cap kipas udang)
  • Sedikit air, garam
  • Sedikit sos tiram

 

 

Cara masak plak :

Ayam tadi digoreng agak garing, kemudian diketepikan. Dalam kuali yg lain, tumis bawang besar bersama bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih sehingga naik bau...pastu masukkan cili boh dan tumis hingga garing...bila dah garing masukkan sedikit air, pastu masukkan sos tiram dan kicap manis tu....biarkan mendidih...kemudian barulah masukkan ayam yg digoreng terdahulu tadi...step last masukkan susu pekat manis dan garam...biarkan dia mendidih seketika then boleh la dihidang bersama nasi panas

Tujuan campurkan susu pekat dlm masakan ni ia akan memberi rasa lemak manis, that why kiddos suka ehehehe....so selamat mencuba ye kekawan semua

(^______^)

 

**untuk hiasan umi masukkan lada merah dgn hirisan bawang besar**

 

2 comments:

Nad MamaZN said...

wahhh lain dr yg lain ni..
bleh la try bebila nnt
baru je lepas msak daging masak kicap heeh

cik didiey said...

blh try ni. mcm menarik je

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat