Friday, June 20, 2014

Petua Elakkan Nasi Basi

Assalamualaikum

Salam Jumaat semua...kali ni umi nak share satu petua...ada tak kat sini yg selalu je nasi yg dimasaknya tu tak tahan lama...kejap je dah basi?....ada tu nasi baru je masak pagi then bila petang dah basi...uhuhhuhuhu sgt tak suka kan, sbb ye la membazirkan...nak kata beras tak cuci bersih, dah dua tiga kali basuh dah, air dah jernih pun, tapi tetap jugak basi

 

Ok korang jgn stress-stress tau...ni caranya utk elakkan nasi basi...setakat ni umi dah try dua tiga kali dah, alhamdulillah nasi tu lebih tahan lama...

 

Caranya lepas korang dah cuci bersih periuk nasi tu, letakkan dlm keadaan cam pic kat atas ni...panaskan periuk tu sekejap ngan api yg kecil....pastu tutup api then biarkan dia sejuk sendiri....bila periuk tu dah sejuk boleh la korang guna utk basuh beras and masak nasi...

Ok selamat mencuba ye (^____^)

 

 

4 comments:

Zee Suhaini said...

baru tau ni ada cara gini..boleh la cuba..

Nad MamaZN said...

wah! menarik ni.. tq umi, leh try nnt :)

Iam Nurul said...

Boleh cuba ni..baru ku tahu..

mysha said...

Oooo.. ingatkan kena masak nasik terbalik kak ekekeke

Bagus info nih kak

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat