Tuesday, July 8, 2014

Kek Coklat Karamel

Assalamualaikum...di pagi yg damai ni meh umi update pasal resepi kek coklat karamel ni...resepi ni umi dpt dari FB, opismate umi share kan hehehe....tgk kat FB pagi...ptg tu terus buat...bukan pe semua bahan dah ada, pastu tgk cam senang je, tambah lagi hari tu free kan.....ketung ketang kat dapur then jadi la....

 

Tgk kejadiannya ok tapi rasa tak tau lagi sbb puasa kan time tu so tunggu la berbuka nanti...eh tapi kan mirul kata sedap, nawfal pun camtu gak...dok ulang bukak peti ais kat dapur amik makan hahahaha....ermmm mirul puasa separuh hari je, ok la kan slow-slow latih puasa kan...

 

Ok ni bahan nak buat kek mabeles ni eh...cepat screenshot or salin tau ngeeee ^____^

  • 2 sudu besar dicairkan dalam loyang atas api yg perlahan...kemudian ratakan ia then sejukkan

Untuk karamel plak :

  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 3 biji telur
  • Esen vanila
(Putarkan semua bahan ni dlm blender...pastu kukus dlm 20-25 minit...then sejukkan)

Utk lapisan coklat plak :

  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan gula
  • 1 cawan serbuk koko

 

(Masukkan dalam kuali semua bahan di atas...kacau sebatikan...guna api yg perlahan)

  • 4 biji telur diblend
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat*
  • 1 sudu kecil baking powder*
  • (Semua bahan bertanda * diayak bersama)

Kemudian masukkan adunan yg diayak ke dalam adunan coklat, selang selikan dgn telur yg diblend tadi...kacau sebati...ulang sampai adunan habis...pastu tuang atas karamel tg dikukus tadi...kukus la ia selama 45-60 minit...then tada....masak dah ^__^


**kredit resepi utk Resepi Ummi

Selamat mencuba yer...


Nota Hati : pasni kalau umi nak buat kek coklat pakai resepi ni je sbb adunannya tak manis sgt...sesuai ngan selera umi hehehe...resepi ni umi olah sukatannya sikit sbb tak nak manis sgt

 

 

4 comments:

Zee Suhaini said...

menjadi elok tu..
karamel dah manis kan..kemanisan kek tu kena kurangkan skit baru sedap..

cik didiey said...

rajinnya!!! nak sikit. hihi.
post kt didiey

Nad MamaZN said...

canteknya!
teringin nak buat
kite amik resepi ek

LiLy @ MaMaQiStInA said...

nampak sedap tu..yummeh...^^

 

Copyright © 2013 LOVE UMI PAPA | Designed by Cik Bulat